joi, 16 februarie 2012

Ultimul sa aprinda lumina... dupa ce porneste gazul (Anacronismul unei copilarii fericite ale unui inadaptat antisocial)

Autor: jean (nu ala de la Craiova)
jean al blogului, al nostru, jean ala care vorbeste putin da' bine. jean cu j mic, asa cum si tashu e tot cu t mic.
jean cu XP-ul dat de viata. jean care arata ce curat, frumos, perfect, si din inima se poate scrie.
jean, uite avatarul tau, stii ce simbolizeaza, nu ma pierd in detalii.
Mi-aduc aminte poarta mare, verde si nucul gigant ce-o strajuia. 
Mi-aduc aminte curtea mare plina de praful galbui de Baragan in care ma jucam toata vara sau noroaiele de pe strada mare pricinuite de o ploaie de vara in care ne jucam cu totii, romani si tigani si moldoveni fara cea mai mica teama de boli, alergii, infectii sau alte cacaturi. Culmea ne si intelegeam ca fratii, atat la jocurile de pe strada cat si mai tarziu la munca patriotica.
Ca si copil ma jucam de-a v-ati ascunselea, sau leapsa, sau jocul magarului, lapte gros.
Tot copil fiind am primit la 6 ani un pegas junior, din acela galben. Dupa cateva sute de trante julituri si belituri peste tot am si invatat sa o incalec. Cel mai frumos era sa mergi cu ea prin CAP dupa ce plecau vacile dimineata la pascut.
Vacile care ofereau pe linga laptele ala delicios, si o senzatie imensa de tihna.
Vacile bipede pe care le vedem zilnic intre noi ofera curvasareala si boli venerice. Si nici nu dau lapte.
Diminetile racoroase de vara te enervau putin pentru ca toate animalele din batatura incepeau zarva, dar nu te-ai fi trezit la 10 pentru ca jumatate de zi ar fi fost deja trecuta. 1 Mai ca si 1 Iunie se sarbatoreau la padure, unde locul de picnic era lasat mai curat ca la inceput daca se socoteau si vreascurile uscate de care scapasem padurea. Fara PET-uri, pungi de plastic sau caserole de mici din polistiren extrudat. Si ce gust aveau micii aia pe care ii framantai singur cu cimbru, boia si alte cele dupa ce la macelarie iti alegeai bucatile pe care manual le tocai acasa. 
Codru , frate cu romm-inul
Iarna se mergea la colindat cu o sfiala si o rusine care trecea odata cu timpul, odata cu primele tuleie din barba care semnalau gazdelor ca nucile, covrigii sau merele trebuiesc schimbate pe un pahar de vin.
Ca si adolescenti, serile friguroase de iarna ne gaseau ba pe la unul, ba pe la altul la o cana de vin fier - mai putin daca mergeam la Naita ca ala uita sa mai ia furtunul de la gura cand cobora in beci sa scoata vin din butoi...
Toata treaba nu era insa asa idilica, aveam pe langa astea si un tata biologic care dupa ce a dat de doua ori din buci s-a hotarat ca viata de familie nu e de el si s-a catadicsit sa-mi trimita 3 lei 50 cat era o Eugenie pana la 18 ani si asta de la 1 an. Oricum, Dumnezeu in marinimia Lui mi-a dat un bunic care avea in el esenta de barbatie, acel ceva care il face pe un om mare in ochii celorlalti dintr-o pozitie de umilinta, cu nevoie zero de a epata, acel om care isi gaseste maretia in facandu-i pe altii mari, care te invata ca nu tre' sa vina Greuceanu sa-i sparga muia la zmeu ci poti si tu cu "brandul" armonios creat la cosit la camp si nu in farmville. 
Copil fiind nu realizam ca jigodii de oameni care se ascundeau sub genericul "partidul" veneau la intervale regulate si injumatateau toate orataniile din curte. Nu realizam nici de ce de Craciun toata lumea facea un plan amanuntit in injunghierea porcului cat mai repede astfel incat guietaturile sa fie minime sa nu auda securitatea ca tai porcul...
A doua casnicie a maica-mii m-a carat la bloc, in oras. Am plans ca spartul doua saptamani si slabisem 5 kile. Uram orasul visceral, era o ura de nestapanit, era razvratirea taranului din mine caruia i se luase libertatea de a se cocota in corcodusi. Mi-aduc aminte ca un nene de la o taraba m-a gasit jucandu-ma in praf si m-a intrebat ce fac. Nu mai retin ce ma jucam dar stiu ca i-am spus ca praful asta nu e la fel ca ala de la tara, si ca mi-e dor de el. Daca e sa ma defineasca vre'un moment in toata viata mea, ala e - taranul care duce dorul taranii.
Asa si ma prezint acum prin lume cand in salopeta sau la costum dau mana cu necunoscuti. x-sulescu, taran - taran adevarat si mandru de asta urmarindu-le privirile perplexe pentru ca in doua saptamani sa le cunosc intreaga viata si sa le gestionez variile activitati ale proiectelor lor cu multe 0-uri in coada.
Las doar frumosul, daca vreti si jegul voi continua cu partea a IIa, trezirea la scarba realitatii.

15 comentarii:

  1. Simplu , curat . onest . Aşa sumtem cei adunaţi pe blogul âsta - chit că suntem împrăştiaţi prin toată lumea . Aceeaşi poveste o avem aproape toţi , cu diferenţe de localitate sau de amănunte . Mă refer la cei săriţi de prima tinereţe . Toţi ducem - într-un fel sau altul dorul copilăriei , văzută cu ochi idilici şi neumbrită de amintiri neplăcute . Parcă ar fi o altă lume , o lume care astăzi nu se mai regăseşte în jurul nostru . Acum - bărbaţi în toată firea - e rândul nostru să oferim copiilor noştri o copilărie cât se poate mai senină . Şi să ne ocupăm de educaţia lor insuflându-le bun-gust , bun-simţ şi şapte ani de-acasă .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alo, dom' marlboro, ce daca esti barbat in toata firea? Odata se umfla orezul in doamna ta, o apuca emanciparea, iti face viteza si se ocupa singura, sau impreuna cu amantii de educatia copiilor. n-asa?

      Ștergere
    2. Slabe şanse !!! M-am uitat bine când am luat-o . Nu m-ar lăsa nici dacă s-ar rupe pământul în două . Suntem nebuni unul după celalalt . Şi după mai mult de 20 de ani e la fel de frumos între noi ca la început . Ea e echilibrul meu şi îmi înseninează fiecare zi cu prezeţa ei , cu zâmbetul ei , cu gândurile ei frumoase . V - aş dori tuturor norocul meu , norocul de a întâlni persoana alături de care să puteţi să vă petreceţi viaţa până la finalul ei . Împreună .

      Ștergere
    3. E reconfortant sa aud asta. Asta inteleg eu prin femeia puternica, luptatoare. Cea care e ca o leoaica pentru familia ei, nu hiena care se hraneste din tine.

      Ștergere
    4. bine le mai ziceti...imi place sa cred ca si femeia mea e unica si imi imaginez ca la 60 de ani o sa o invit la plimbare in parc si o sa mergem de mana ca doi tinerei si o sa o pup in vazul lumii si chiar n-o sa-mi pese ca lumea va gandi ca sunt un mos scrantit.
      in ceea ce priveste copiii...inca nu am, dar ma sperie lumea de azi cu toate tentatiile care paraziteaza mintea copiilor.
      Ma imbarbatez singur si imi spun mereu ca o sa fiu cel mai bun tatic din lume si o sa-mi dedic tot timpul liber educatiei copiilor (eu as vrea 2-3, dar deocamdata negociez:) )
      Cel mai rau e sa nu stii sa-ti educi copilul si sa nu fii constient cand ii faci rau.

      Mana sus cine are copii :)

      Cine are, sa-i traiasca!

      Ștergere
    5. Dar ce te faci daca ai un copil retardat precum jegul care credea ca emite pareri si idei?
      care se lua gura-n pula cu tine. iti dai seama ca-l bati numa' cu tocul de la pantofi in gura?
      Asa ca decit sa ai un bou de asta pe post de urmas mai bine il avortezi, e un cistig pentru omenire.

      Ștergere
    6. Vlade tată , nu mai gândi aşa mult , că timpul trece , doar de tine depinde cum va creşte , dacă-l creşti după cum scrii pe-aici o să fie totul ok . E mai mare sperietura decât realitatea . Dacă ai o soţie precum spui totul va fi ok . Doar pune mâna şi prestează :::))) , nu mai sta să-i numeri dinainte , că vin ei câţi trebuie şi când trebuie . Lasă lucrurile să decurgă de la sine şi ai să vezi ce satisfacţii îţi pot oferi .

      Ștergere
    7. bah marlboro, cu copiii nu ma grabesc. mai am un pic de timp ca na...daca m-am insurat de tanar macar cu copiii sa mai stau sa ma bucur si eu de tinerete :)
      deocamdata ma antrenez cu prestatul :)))
      si eu sunt de parere ca daca il cresti de mic asa cum trebuie cand creste va sti sa faca diferenta intre bine si rau...pentru ca altfel poti sa-l bati, sa-i cumperi bmw sau ce vrei tu ca tot degeaba.
      da' nu se lauda nici un barbat cu copii? numai femeile? :)

      Ștergere
  2. Exact ce povestiti voi aici imi doresc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vad ce ar fi de dezvoltat. Stii la ce ma refer, asta e clar. Vrei sa te reasiguri ca sunt reala ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Bufnita - desi sacra pentru Athena, zeita greaca a invataturii si un simbol al intelepciunii, bufnita sufera asocieri negative in cele mai multe traditiiIn multe credinte – ca in cele ale Egiptului antic si crestinismului – aceasta pasare de noapte simboliza moartea, ghinionul si intunericul spiritual.
    Desi pentru celti era sacra, era o legatura cu viata de dincolo de moarte fiind numita „vrajitoarea noptii” si „pasarea-cadavru”In hinduism, era mesagerul zeului vedic al mortii, Yama.
    Africanii de vest si australienii aborigeni privesc bufnita ca mesagera a vrajitorilor, iar in Europa Lumea occidentala medievala credea ca vrajitoarele se pot transforma in bufnite. Pentru amerindieni are si aceasta semnificatie, dar poate simboliza si intelepciune , iar in China si Japonia, se spunea ca rapeste copiii si de aceea semnifica moartea, dar si odrasla nerecunoscatoare.
    Bufnita simbolizeaza orbirea si e considerata o pasare necurata in traditia evreiasca.
    In general, bufnita hombar si bufnita-cornuta sunt considerate demonice. Bufnita urlatoare poate juca cateodata un rol binevoitor atentionand vanatorul cand se apropie pericolul.
    În mitologie, bufnița este reprezentanta a două noțiuni contradictorii: moartea sau înțelepciunea, care este, conform unor concepții antice, sinonimă cu viața. Contradicția este explicată prin faptul că zeitatea morții, după unele credințe preclasice, cunoaște și secretele vieții, ale nașterii și ale reîncarnării.

    Şi acum de pe wikipedia :
    În mitologia sumeriană, zeița morții era reprezentată ca o femeie goală flancată de două bufnițe. În mitologia greacă, bufnița este simbolul Atenei, zeița înțelepciunii. Lilith, vechea zeiță ebraică, diavolița morții infantile era identificată cu această pasăre. Ouăle de bufniță, dimpotrivă, asigurau o viață lungă și o tinerețe durabilă, conform legendelor antichității. Ca orice pasăre răpitoare de noapte, în multe superstiții ale diferitelor popoare, bufnița anunța moartea într-o casă dacă se arăta deseori prin prejma ei.

    Tashule ce ai vrut să spui cu bufniţa ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In muiologia mioritica bufnita are aceleasi semnificatii, numai ca i se atribuie o dimensiune la care poate fi inteleasa de toti, expandand in acest fel arealul de raspandire a conceptului si catre dorel ala cu basculanta, recte la bufnita i se mai zice si pizda.

      Ștergere