marți, 27 noiembrie 2012

Parintii: binecuvintare sau blestem- episodul 3

Autor: tashu
Cite o vecina suferind de lipsa acuta de pula (dupa marturisirile ei, barbat-su statea cu mortu-n izmene) venea la usa cu jalba-n protap: "Doamna Curatescu, baiatul dumneavoastra imi arata cucul pe geamul de la baie".
Cititorului care ghiceste ce patea Gigel dupa asta, ii voi oferi un premiu. Se juca "Batuta", de-i sarea praful din cur.Specificam: geamul de la baie era foarte mic, situat la inaltime, deasupra cazii, baia la etajul 4, pe cind madam "Dor de Pula" locuia la etajul 3. Banuiesti cam ce cuculet avea Gigel pe la 10-11 ani, doar nu era furtun de pompieri, sa-l arunce pe geam. Explicatiile baietelului se izbeau de urechea infundata a mamicii, care avea orgasm doar cind il vedea vinat.
Dupa un timp, Mitilic avu o strafulgerare de luciditate si incerca el sa-i arate pula, vecinei de la etajul 3, pe geamul de la baie. Nu putea, desi era treaz. Asa ca-i spuse Energetei: "Femeie, am batut copchilu' degeaba, decit sa te uiti in gura la nebuna aia, mai bine te uitai in cur la mine!"
"Lasa, Mitilic, ca o bataie in plus nu-i strica. Unde da mama, creste. Doar n-oi fi vrind sa-mi cer iertare".
Anii treceau. In timp ce parintii petreceau concediile prin statiuni ( Felix, Herculane, etc) impreuna cu fiica lor iubita, Gigel petrecea vacantele la neamurile de la tara, avind activitati culturale si recreative: cum sa dai buruiana la porc, cum sa toci mincarea la ratze, cum sa insiri " tiutiunul pe shfara" ( tutun pe sfoara-pt necunoscatori), sau cum sa aduci vaca de la pascut.
Stiu, multi dintre voi v-ati da un coi sa aveti copilaria lui Gigel.
In timp ce surioara lui papa ceafa de purcel,pastrav si bea whisky, in calatoriile impreuna cu parintii, Gigel crapa eternele si delicioasele fasole, si era coplesit de dragoste si caldura: " Ce chizda ma-ti, s-o dus in plimbari si mi te-o lasat mie pe cap! Nu puteau sa te ia cu ei?"
Pai nu prea, ca-i deranja.
Doamna Curatescu isi vedea nestingherita de educatia si pildele ei: "Fii supus, ascultator, Gigele, capul plecat, sabia nu-l taie".
Retineti, nu-l invata sa fie demn, cu spirit liber si ambitios. Ci sa fie umil, cu mentalitate de sclav. Rabatat, ca sa poata lua mai usor pulele-n cur.
"Fii harnic, mama, sa faci tot ce ti se spune". Adica hamaleste si slugareste pe altii.
Dar Gigel nu voia sa fie harnic, el dorea sa fie creativ.
In loc sa investeasca in EDUCATIE, biata creatura pleca la Constanta, sa cumpere aur, seturi de lenjerie, si carpete cu "Rapirea din serai", de la vaporeni, sa aiba fata zestre.
Toti banii care-i avea ii baga in curul fetitei, cumparindu-i apartament cu 3 camere, mobilat, impecabil.
Toate astea la doar 19 ani, lansata spectaculos in viata.
A luat-o doar in brate si a mutat-o. Era surioara lui Gigel asa merituoasa, incit sa merite toate astea?
Nicidecum, doar ca era fata mamei.
Dar baietelul? Era generoasa si cu el, ii mai cumpara cite o pereche de bascheti si niste pantaloni scurti, sa poata alerga dupa perspective.
Daca ai doi copii, 10 lei, si un gram de creier, bagi cite 5 lei in fiecare, ca sa aiba carte, sa ajunga oameni realizati.
Avea Gigel o cursiera, cu care facea lungi plimbari. Ce-a facut doamna Curatescu? A vindut-o si i-a cumparat un ghiul de aur, turcesc, ultimul jeg. Ca doar n-o sa mearga cu bicicleta pina la 100 de ani.
Cind baiatul fu operat de apendicita, Mitilic veni la el in vizita, ii aduse un pepene ( ca asta avea voie sa ciuguleasca) si-l puse sa plateasca biletul de tramvai si pepenele.
Imi spui ca exagerez? E dureros de adevarat. Iar doamna Curatescu veni fix cu mina in cur, dar foarte frumos aranjata si imbracata, spunindu-i: " Uite ce mama frumoasa si eleganta ai!"
Avea Gigel un garaj, pe care-l inchiriase surioarei lui, pentru un an, sa-si tina masina. Ce crezi ca a facut Energeta? A durut-o fix in pizda de conventia dintre frati, copiii ei, si a vindut garajul, sa mai faca si ea un ban, sa aiba pentru inmormintare.
Cei doi au ramas blocati, fiind pusi in fata faptului implinit. Cind i-au cerut banii, reprezentind chiria platita pentru un an, ce crezi c-a facut madam Curatescu?
In cel mai crestineste mod posibil, si plina de dragoste, a pus mina pe un cutit ( foarte bine ascutit) si a sarit sa-i ia gitul lui Gigel, pentru o asemenea obraznicie. Daca mai este azi in viata si mi-a putut povesti toate astea, i le datoreaza surioarei lui care, vigilenta si puternica precum o ursoaica, a oprit-o pe dementa.
Azi, la 74 de ani, madam Curatescu se da mare crestina, cititoare in biblie si in stele, inteleapta precum Solomon. E curios cum pe toti ii apuca credinta cind is batrini, bolnavi, si simt pula la cur. Dar cind au fost tineri, au trait si si-au crescut odraslele in cel mai ateu mod cu putinta.
Gigel e plecat de citiva anisori pe meleaguri straine, impreuna cu nevasta-sa, beneficiara, ca si el, de niste parinti "minunati".
Iar doamna Curatescu a ramas cu Mitilic, si inima ei bolnava, fiind foarte mirata si indurerata ca lui Gigel nu-i este dor de ea si nu vine s-o vada.
----------------------------------------------------------------------------------
Va dau un exemplu de cit de mult depinde destinul unui copil, de mama sa.
Am un prieten, negru. Au fost doi frati, crescuti doar de mama, intr-un cartier sarac din Boston, SUA.
Ben il cheama pe gagiu. La scoala, era codasul clasei.Ca si Gigel, mama lui Ben a gasit carnetul de note, marturie a superficialitatii lui.
A sarit sa-l mutileze in batai? Sau l-a invatat sa fie harnic?
Femeie cu doar 4 clase, singura, a crezut in baietii ei, desi erau ultimii din clasa. Si i-a spus lui Ben:
"Invatatura e singurul mod prin care vei scapa de saracie. E singura cale prin care vei avansa in viata. Cu note de astea, ai sa-ti petreci viata maturind pe jos intr-o fabrica. Nu-i felul de viata pe care eu si Dumnezeu il dorim pentru tine. Am doi baieti foarte destepti si stiu ca pot face mai mult.
Eu lucrez printre oameni bogati, oameni care sint educati. Ii observ cum lucreaza si stiu ca ei pot face orice vor. Si tu poti face la fel.
Am nevoie de calauzirea Domnului pentru ce am de facut"
Toate astea, fara batai, fara spume la bot, fara tata betiv si ratat, fara scandaluri. Doar Dumnezeu, mama, si baietii ei. Doamna Carson si-a mai luat inca doua servicii (precum Rapanoasa, vecina lu' madam Curatescu), si a investit in copiii ei.
Ben Carson este astazi, datorita MAMEI lui si credintei in care a fost crescut, directorul sectiei de neurochirurgie infantila a spitalului Universitatii John Hopkins, din Baltimore, Maryland. Unul din cei mai buni neurochirurgi din lume.
Nu toti putem fi oameni de stiinta, doctori, scriitori, pictori sau balerini. Dar daca plodul tau are potential, are creier, talent, pentru numele lui Dumnezeu, nu-l "ingropa".
Mama lui Ben nu i-a spus: "Fii harnic si supus!". L-a invatat: "GINDESTE CUTEZATOR !"




23 de comentarii:

  1. Maestre, ma inclin! Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am citit; si crede-ma, am "tocat" mult.Mi-ai deschis ochii. Imi jur mie si copilului meu ca voi face tot ce e omeneste posibil sa ajunga om cu carte, implinit. Vreau sa fiu o binecuvintare pentru el. Cu respect deosebit,
    Beatrice

    Paris, Franta

    RăspundețiȘtergere
  2. am admirat toata viata mea barbatii familisti care sunt in stare sa isi de-a si viata pentru familia lor...din adolescenta am un respect deosebit pentru unul din unchii mei, care este un om de exceptie, mi-am dorit mult timp sa imi fie el tata, pentru ca pe al meu il uram...boala lui era alcoolul...din fericire nu am avut parte de batai ,nici eu, nici fratii sau mama mea...in schimb au fost altele...certuri, lipsa de sprijin de orice fel din partea lui,durerea de a-ti vedea mama chinuindu-se sa aiba grija de copilasii ei...acum nu mai bea pentru ca e bolnav de parkinson...culmea, din cauza alcoolului...si din nou, vad ca nici batranetea nu si-o poate trai linistita pentru ca trebuie sa aiba grija de el...


    nu am renuntat la blogul tau...doar ca am avut o vara incarcata...mi-am umplut rafturile cu tot felul de borcane:)

    stiu ca e devreme, dar iti urez o iarna minunata alaturi de sotia ta.

    o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=0e3OB1XeU4w

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma intrebam ce e cu tine. Trimite si tu un borcan cu zacusca! Sa fie insotite de niste muraturi, ca mi-e pofta de crap.
      Beatrice, multumesc pentru comentariu! Sintem compatrioti, dupa tara de adoptie, si vecini :)

      Ștergere
  4. Tashule, ca de obicei citesc cu deosebita placere scrierile tale si imi place foarte mult modul in care imbini comicul cu dramaticul. Desi acesta este doar al doilea mesaj pe care ti-l trimit, te rog din suflet sa scrii mai des. Cel putin o data la doua zile iti verific blogul.

    Cu multa stima si cu mult respect,
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  5. Dan, aprecierile tale ma onoreaza. Poti comenta mai des, va citesc si ascult cu placere. Nu esti singurul care vrea mai mult :) Nevasta-mea trage mereu de mintea mea si-mi reproseaza acelasi lucru, ca si tine.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut,

    Numele meu este Mihai, si tin sa iti spun ca ai fff mare dreptate in ceea ce spui...."ai carte ai parte"....insa din pacate in Romania nu se prea potriveste acest slogan. Legat de ceea ce ai spui tu cu mama si cei doi copii de culoare...asta se intampla in SUA....recomand filmul "Gifted Hands The Ben Carson Story"...este povestea tipului de culoare mentionat la sfarsitul articolului....superb film.
    Mai am o curiozitate, tashu....il cunosti pe Ben, neurochirurgul, asa cum ai mentionat mai sus?

    Cu stima,

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Mihai!
      Da, Ben e prietenul meu. Sint mindru sa cunosc un asemenea om. Sansa s-a ivit cind nevasta-mea, care e tot medic, a facut niste module de perfectionare in SUA.
      Faza e ca pigmei de-alde madam Curatescu, pentru care important e banul si sa-ti umpli matzul, apoi sa te adapi spiritual de la ugerul telenovelelor, n-au cum sa inteleaga vreodata importanta educatiei, culturii si iubirii ( cea adevarata si cu dragoste de Dumnezeu, cea care o traiesti, nu doar te apuca la 70 de ani); nu_i poti cere unei gaini sa fie vultur.
      Ben spune despre mine ca voi fi gradinarul lui Dumnezeu, pentru ca ies flori magice din mainile mele :)

      Ștergere
    2. Multumesc frumos de raspuns! Chiar daca nu te cunosc personal, ma bucur pentru tine ca ai prieteni precum Ben. Legat de ce spune Ben despre tine...e neurochirurg...stie el ce stie :)

      Cu stima,

      Mihai

      Ștergere
  7. Tashu, esti genial! Eu sunt unul care iti viziteaza blogul zi de de zi si tare m-am suparat ca de la postul cu "micul superb Costel" n-ai mai scris pana acum:) Tashule, nu stiu cum faci, dar descrii in amanunt aceasta problema cu parinti idioti si copii destepti! Tashule, te rog sa vii si cu o solutie, nascuta in mintea ta geniala (nu degeaba sotia ta te roaga sa scrii), o solutie pt acesti copii! Ca instanta de judecata se uita cu dosul la tati si ridica in slavi curvele! Ca sunt "MAME" !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Anonimule, m-ar ajuta daca te-ai semna. Foloseste la "Raspundeti ca: Nume... si acolo scrie un nume cu care sa apara comentariul tau.
      Ai idee citi copii inteligenti au fost condamnati la mediocritate, pentru ca "parintii" lor i-au trimis cu vaca la pascut, sau sa fie harnici in fabricile (care au fost), sau pe ogoarele patriei?
      Solutiile mele nu vor fi aplicate vreodata, pentru ca-s prea radicale.
      Singura sansa este emigrarea. Stiu, doare (la inceput), dar e salvarea de la cancerul care a invadat trupul Romaniei.
      Cit despre intrarea in politica, inca esti naiv sa crezi ca oamenii cu adevarat valorosi vor avea acces la conducerea tarii?

      Ștergere
  8. Tashule, oare sansa noastra, a romanilor,este doar sa emigram? Nu vrei sa candidezi tu, eu cred ca ai avea sustinatori! Eu sunt unul dintre ei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Romania are nevoie de un om transant si corect , asa cum esti tu!Nu pot deschide tv-ul ca vad panarame in fundul gol sau cu sanii goi! Ce-i asta? Unde este inocenta varstei de 13-14 ani, unde este sfiosenia varstei de 18 ani, unde sunt astea? Eu am 30 ani, asa prost cum sunt, dar stiu sa ma bucur de o carte si de un i phone in aceeasi masura! Nu zic stop progresului, zic stop nesimtirii, idioteniei! Si ce daca masurile tale sunt radicale? Asa masuri trebuie la gloata asta de pornografi! Corecteaza-ma daca gresesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. tashu, am idee:(( stop gandire...reload...Tashu, eu nu pot sa cred ca nedreptatea triumfa mereu...trebuie sa ne alegem un lider care sa iubeasca poporul (cu toate ca....nu are de ce), dar mai sunt si OAMENI in poporul asta roman! Daca nici noi nu credem ce zicem....mi-e sila sa ma amestesc cu Tonciu, Dragusanca, etc. Tashu, o busola ne trebuie, eu cred ca busola ai fi tu! Sa ma contrazica cineva! Cu argumente!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lideri adevarati si cu dragoste de tara au fost Mihai Viteazul, maresalul Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu. Si-au iubit poporul mai presus de orice.
      Si poporul asta ce-a facut? I-a tradat, vindut si asasinat.
      Asa ca aveti exact liderii pe care-i meritati. Romanul daca are o busola care-i arata Nordul corect, o ia spre Sud, daca are pizda si silicoane, si primeste ajutor social.
      Zici Stop idioteniei? Rid amar si-ti spun ca asta se si urmareste la nivel planetar. Sa fim idioti si usor de manipulat. Uita-te la americanCi, natia cea mai tembela din lume. Iar romanii stau cuminti la coada. Ce se da? Prostie, cu carul si gratis! Oooo, da, sa prindem si noi un loc!
      Filonul national a disparut, fiind inlocuit de filonul jidanesc si cel tiganesc.
      Stiai ca dezastrul economic si moral a fost provocat de acestia?

      Ștergere
  11. Ce mult ma bucur ca nu am renuntat nici o clipa sa iti citesc scrierile de pe blog , am ramas profund impresionata , desi am avut o copilarie frumoasa, mie greu sa imi imaginez copilaria trista a unora. e trist ceea ce traiesc altii si in acelas timp realitatea din pacate. cel mai trist e ca acesti "oameni" au dreptul sa isi bata joc de copilaria ,viitorul ,sufletul unui copil nevinovat . Acesti "oameni" , ar trebui sa dea un examen riguros inainte de a avea voie sa se procreeze si sa isi bata joc de viata si de copilaria altora. Multumesc Tahule,astept cu nerabdare urmatoarea postare!

    RăspundețiȘtergere

  12. Am inteles, tashule! Chiar nu-i nimic de facut pana nu se schimba mentalitatea, adica peste vreo 1000 ani (si nici atunci)! Ma multumesc sa citesc postarile tale care intr-un fel ma razbuna in subsidiar (cu toate ca razbunarea este arma prostului, desi eu nu prea ader la acest proverb)!Intre timp imi fac bagajele si imi scot economiile sa plec unde vad cu ochii ca m-am saturat de pornografia asta de la tv, tara, parlament, etc!Totul a culminat cu 1 decembrie, in mintea mea, cand pe orice post tv dadeam, gaseam doar cururi goale care slaveau ziua Romaniei! Frumos comment , alexandra!Tashule, te asteptam cu posturi noi!







    RăspundețiȘtergere
  13. Sa nu mai zic ca majoritatea romanasilor, de 1 decembrie au celebrat acest eveniment la gratare, in fata blocului, cu gunoiul la 1 metru de ei, s-au matolit serios, doar a fost sarbatoare, nu? Sa nu uit de manele si alte minuni ca mi se zbarlea parul pe spate! La romani din 3 in 3 zile este sarbatoare, petrecuta cum se cuvine, timpul trece leafa merge! Pai, cred si eu ca unii mai rasariti, cei de prin conducere profita de prosti, se imbogatesc, isi fac vile peste vile! S-a intalnit hotul cu prostul!

    RăspundețiȘtergere
  14. Spun in articole :) comentariile va apartin.
    Te-am rugat sa folosesti un nume, sa nu mai apari ca Anonim. E foarte usor si e bine sa ai o identitate aici, pe blog, in postura de comentator.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dar te-ai gandit ca se poate si invers? sa aiba parintii ambitii mult prea mari, distructive?

    RăspundețiȘtergere
  16. poate uneori e invers, parintii pot fi distructivi prin ambitii exagerate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ambitii distructive doar daca te obliga sa faci ceea ce nu-ti place. De exemplu, tu vrei sa fii avocat, iar ei vor sa te faca medic.

      Ștergere