duminică, 26 mai 2013

Vitas-revelatia

Autor: tashu
O comoara descoperita recent. Asa arata un contratenor adevarat, nu ca cezarica floricica cel ouat, idolul poponarilor.
Vitas, miracolul rus, sau mintuirea ce vine de la Rasarit. Inca de la primele inflexiuni ale vocii, ingenunchezi si capitulezi. Si tu care-l divinizai pe Guta si salam...aveai chiar si icoane cu ei in baie, te ajutau cind te purificai anal.
Vitas cinta. Privighetorile se opresc intrigate. Cerceteaza copacii, dar nu, vocea vine de pe scena.
Vocea pe opt octave, grigore, realizezi? Are mai multe octave decit ai tu clase. Cauta puritatea adevarata doar in trilurile acestui zeu al muzicii. Sint entuziasmat? Putin spus. Sint de-a dreptul cazut in freza.
Vitas cinta. Si vindeca. Muzica lui e folosita in scop terapeutic in spitale.Nebunii isi revin din crize: "Gata, doctore, promit sa nu ma mai cred cel mai frumos barbat din galaxie si campion mondial la Eurovision, categoria cap de musca, cu voce de lacusta".
Toate marile scene ale lumii il vor. Din Canada pina-n Australia, din Japonia pina-n Brazilia, de la stinga la dreapta, invers, si-n sensul acelor de ceasornic, toata lumea e fermecata. E povestea pe note a perfectiunii.
Vitas cinta. E vocea pe care-ai lua-o prizoniera, sa fie doar a ta. Spectatorii vin cu sticlute de apa, pe care le aseaza linga scena, sa fie patrunse de aceasta voce divina, pentru a bea apoi apa tamaduitoare. E real ce scriu? Precum soacra-ta de care te impiedici prin casa. Si nu prea seamana a privighetoare, mai degraba muge ca o vaca gestanta, ce trebuie sa fete.
Vitas cinta. O voce asigurata pentru aproape trei milioane de euro. Daca tuseste, lumea tresare panicata.
De la sunete de fluier ce doineste cu jale, la tonuri de ciocirlie ce cinta impreuna cu Gheorghe Zamfir, de la registru de contratenor la cel de tenor ce ataca la baioneta partituri de opera, vocea asta e ca un imperiu: cucereste si acopera orice. Scria cineva care a fost la concertul lui Vitas la Bucuresti: Vedi Vitas e poi muori".

Daruieste muzicii ceea ce altii ii iau: gratia si frumusetea. Ai ascultat "ADAGIO", compus de Albinoni?
Daca nu, poti sa te sinucizi linistit, ai trait degeaba. L-am ascultat in stridenta lui Celine Dion (o voce mult prea tipatoare, vocalize a la maimuta urlatoare), in interpretarea Larei Fabian, si alte jde mii de versiuni. Totul e gunoi. Te stergi intre buci si tragi apa. Vitas rescrie istoria muzicii. In sfirsit Albinoni se poate odihni linistit. "Adagio" a incaput pe o voce buna. La inceput ai impresia ca asculti un cvartet vocal. Dar nu, e Vitas ce cinta de parca ar fi un grup vocal. SUBLIM? DESAVIRSIT, si exprim doar o parte din epilepsia spirituala ce te cuprinde ascultind asa ceva. E prea mult, nu poti indura atita frumusete si tristete. Iti stergi lacrimile si mucii, cu dosul miinii, apoi asculti iar, ca esti masochist.
Ce frumos scria un admirator: "Dupa ce ascult Adagio, sint gata sa crap si sa merg in Paradis".

Vitas cinta. De obicei in limba rusa. O credeam o limba cumplita. Cintata de Vitas, devine melodioasa. Desi inteleg doar cinci cuvinte, savurez fiecare si-laba (asta pentru cititorii masturbatori).
Dar poate cinta in romana, italiana, franceza, engleza, mandarina moderna si portocala veche.
Asculta-l si priveste-l in "Lucia de Lammermoor", cum cinta acompaniat de doua violoniste (ah, cum ti-ai freca arcusul de coardele lor vocale, asta dupa ce l-ai dat cu saciz, sa alunece mai usor).

Daca Rusia isi punea mintea cu mascaricii de la Eurovision, si participa cu melodia asta, interpretata de Vitas, cistiga fara drept de apel, iar cezarica cel ouat isi taia venele in direct, pe scena.
Vitas cinta. O dedicatie; doar cu Fiva, Favafiva, lalai la...cuvintele nu-si mai au rostul. Stau si ele ascultind.
Demonstreaza ca muzica nu are nevoie de ambalaj, nu trebuie imbracata in versuri. Ce poate fi mai senzual decit o muzica nuda?

Credeai ca vocea e totul? Priveste-l cu atentie! Asa arata un inger. Nu cu obrajori bucalati, parca umflati cu pompa de la bicicleta. Nu cu minute durdulii, de baietel american. Nu cu aripioare de libelula, lipite cu super glue. De o frumusete nepaminteana, fara sa fie efeminat. Trasaturi ce exprima armonie si frumusete interioara.
Ce ochi, ce buze, mai ca-mi vine sa-l sarut pe gura, desi nu dau trei lei pe poponari. E pidosnic? Din fericire nu. Mi-a zis ca-i insurat (cu o femeie) si are o fetita adorabila.
Ce frunte inalta, ca a lui Eminescu! Ce finete si noblete! Cum sa nu-l iubesti?
Vitas cinta. Expresiv. Cind disperat, cind trist, cind fericit, totul la marea arta. Acum intelegi scoala rusa da muzica si balet. Intelegi de ce nu vor fi egalati vreodata.
Si ce zimbet, ce suris are! Irezistibil, te cucereste iremediabil si irevocabil. Zimbetul lui incalzeste, inmoaie si topeste. Asculta-l cum cinta in limba romana "Lie, ciocirlie"!
Pe scena e incarnarea Domnului, ce vrea sa ne desfete si imbete simturile. Ce joc al privirilor, ce suris, de ar face-o pe Gioconda sa para o centurista, ce mimica! Ce Artist!
Mi-am bagat capul sub jetul de apa rece. Gata, mi-am mai revenit. Vitas, cum il faci tu pe cezar cel ouat sa para o basina anemica, de cur constipat ce are iluzia ca e gaura Universului!
Sinteti multi cititori ce va faceti veacul in maica Rusie. Rogu-va, aveti bunavointa sa traduceti versurile cintecelor din clipurile atasate, sa ne putem bucura de ele!


Un comentariu:

  1. Imi place Adagio in interpretarea asta. Pana la urma e vorba de ce transmite fiecare muzician, in asta consta sclipirea si complexitatea lui ca artist.

    http://www.youtube.com/watch?v=ttqYd3aXg_E
    http://www.youtube.com/watch?v=0GV4NEiMCrE

    RăspundețiȘtergere